Rezultati pretraživanja: Usluge
Filtriraj
  • Usluge (107)

Također pogledajte:

Instrumenti

Testiranje učinkovitosti novih spojeva na staničnoj razini i na razini životinje

Tržišna prilika

Razvoj lijeka podrazumijeva niz složenih, dugotrajnih i skupih aktivnosti s konačnim ciljem proizvodnje kvalitetnoga, učinkovitoga i sigurnog lijeka za pacijenta. Razviti lijek za koji je in vitro i in vivo testiranjima potvrđeno da udovoljava svim zahtjevima je izazov koji se postavlja pred farmaceutsku industriju.

Usluge koje se ovdje nude koriste se u predkliničkim istraživanjima novih lijekova. Predklinika je pojam koji se odnosi na ispitivanje pokusnih lijekova u kulturi stanica ili tkiva ili u pokusnim životinjama – to su istraživanja koja prethode ispitivanjima na ljudima.

Opis usluge

Laboratorij nudi uslugu testiranja učinkovitosti novih spojeva na staničnoj razini (inhibicija serotoninskog transportera, test in vitro) i na razini životinje (ponašanje nalik na anksioznost, ponašanje nalik na depresiju, test in vivo na štakoru).


Za potrebe predkliničkih testiranja in vivo u Pogonu laboratorijskih životinja Instituta Ruđer Bošković uzgajaju se štakori (Wistar Zagreb 5HT štakor, podsoj selekcioniran prema razini perifernog serotonina). Životinje se uzgajaju na način koji omogućava genetsku stabilnost sojeva, a nalaze se i pod stalnim veterinarskim nadzorom zdravstvenog stanja. Pored održavanja matičnih jezgri te proizvodnje životinja za potrebe znanstvenih projekata uzgajaju se i životinje za vanjske naručitelje.

Usluga je prvenstveno namijenjena farmaceutskoj industriji za predklinička istraživanja razvoja novih lijekova (prvenstveno antidepresiva). Dodatne mogućnosti vezane uz uslugu su testiranje dodatnih oblika ponašanja u predkliničkim istraživanjima.

Ponuda usluge

Tvrtke i osobe zainteresirane za usluge Laboratorija te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Kontaktirajte znanstvenika