Rezultati pretraživanja: Usluge
Filtriraj
  • Usluge (107)

Također pogledajte:

Instrumenti

Analiza bubrežnih/žučnih kamenaca ft-ir spektroskopijom

Tržišna prilika

Bubrežni kamenci (nefrolitijaza) gotovo su najčešće oboljenje mokraćnog sustava koje većinom zahvaća dobnu skupinu od 20-40 godina u kojoj muškarci prednjače s četiri puta većom učestalošću. Njihova se pojava nerijetko ponavlja unutar obitelji, što u određenoj mjeri govori u prilog i genetskoj predispoziciji.

Točna i pouzdana analiza kemijskog sastava bubrežnih kamenaca s definiranjem kristalnih komponenti koje se nalaze u sastavu kamenaca preduvjet je za djelotvorno medicinsko praćenje osoba koje stvaraju bubrežne kamence. Ona može značajno olakšati procjenu i tretman u takvim slučajevima.

Glavne kristalne supstance koje se mogu naći u kamencima podijeljene su u šest glavnih grupa: kalcij oksalat, kalcij fosfat, infektivni kamenci, uratni kamenci, cistin i ostali. Ovisno o sastavu kamenca, preporučuje se odgovarajuća dijeta te izbjegavanje pojedinih namirnica kako bi se spriječio recidiv.

Opis usluge

Za utvrđivanje sastava kamenaca koriste se brojne fizikalno kemijske tehnike. FTIR spektroskopija fizikalna je metoda za analizu kamenaca koja koristi sofisticiranu instrumentaciju, a zahtijeva usporedbu uzorka s poznatim standardima. Laboratorij posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo kliničkoga laboratorija u IR analizi sastava bubrežnih kamenaca.


Ivan Habušihabus@irb.hr


+385 1 457 1263
+385 99 707 1234
Rezultati dobiveni analizom kamenaca IR spektroskopijom statistički se obrađuju s obzirom na spol, godine i mjesto boravka na području Republike Hrvatske. Od 1967. godine u našem laboratoriju primjenom IR spektroskopije analizirano je oko 16000 kamenaca.

Ponuda usluge

Tvrtke i osobe zainteresirane za usluge analize kamenaca FT-IR metodom te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Kontaktirajte znanstvenika