Rezultati pretraživanja: Intelektualno vlasništvo

Adamantanski derivati krunastih etera i njihova upotreba u terapiji tumora

Adamantanski derivati krunastih etera pokazuju umjerenu do jaku antiproliferativnu i citotoksičnu aktivnost, što ukazuje na njihov potencijal za korištenje u antitumorskoj terapiji pojedinačno ili u kombinaciji s drugim citostaticima.

Tržišna prilika

Iako se zna za preko 200 vrsta tumora, više od polovice oboljenja i smrti u svijetu pripisuje se svega četirima vrstama tumora: tumoru dojke, debelog crijeva, pluća i prostate. Ovi tumori pripadaju grupi solidnih tumora ili karcinoma.

Svjetsko tržište antitumorskih lijekova u 2007. godini generiralo je prihode u vrijednosti od 57 milijardi $, što predstavlja povećanje od 16,8 % u odnosu na prethodnu godinu. U razdoblju 2007.-2013. predviđa se godišnji rast prodaje od 5,1 %, koja će doseći gotovo 77 milijuna $.

Predviđa se da će tržište lijekova za solidne tumore rasti 16 % godišnje.

Opis inovacije

Adamantanski derivati krunastih etera predstavljaju skupinu spojeva dosad neistraženu u kontekstu protutumorskih lijekova.

Mehanizam djelovanja ovih spojeva razlikuje se od mehanizma djelovanja većine do sada korištenih lijekova. Spojevi najvjerojatnije mijenjaju membranski potencijal, snažno utječu na stanični ciklus (zaustavljaju diobu stanice), a također izazivaju i apoptozu u stanici.


Adamantanski dio molekule utječe na njenu lipofilnost, što je izrazito važno za učinak ovih spojeva.

Spojevi djeluju u niskim koncentracijama na stanice solidnih tumora (tumor dojke, debelog crijeva, pluća, pankreasa) kao i leukemije u in vitro uvjetima.

Ovi spojevi predstavljaju temelj daljnjih istraživanja učinaka adamantanskih derivata krunastih etera u antitumorskoj terapiji, bilo kao zasebnih terapeutika, bilo u kombinaciji s drugim terapeuticima.

Status intelektualnog vlasništva

Inovacija je predmet hrvatske i američke patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Kontaktirajte znanstvenika